Gewasbestuiving

Gewasbestuiving
Hoewel veel rassen van landbouwgewassen aan zelfbestuiving doen, is kruisbestuiving door insecten voor de landbouw belangrijk. Kruisbestuiving zorgt voor betere vruchtontwikkeling en stabielere opbrengsten in de fruitteelt en bij belangrijke tuinbouwproducten.
Gewassen in Nederland die niet kunnen zonder insectenbestuiving zijn allerlei fruitsoorten (appel, peer, kers, framboos) en groentegewassen, zoals tomaat, komkommer, pompoen, courgette, maar ook akkerbouwgewassen als koolzaad en mosterdzaad. Wereldwijd is de lijst van bestuivingsbehoeftige gewassen nog veel langer.
Ook voor de zaadvermeerdering en zaadveredeling is bestuiving door insecten, en dan met name bijen, van levensbelang. Wanneer er niet voldoende bestoven wordt, gaat de productie van zaad naar beneden. De landbouw kan dus niet zonder bestuivende insecten als honingbijen, wilde bijen en hommels. Er zijn in de natuur nog meer insecten die stuifmeel van bloem tot bloem kunnen brengen en bijdragen aan de bestuiving, zoals zweefvliegen, vlinders en kevers.