Bloeiende ondergroei in de boomgaard

Bloeiende ondergroei in de boomgaard
Fruitbomen bloeien in het vroege voorjaar en bieden op dat moment een grote hoeveelheid nectar en stuifmeel aan bijen en hommels die de kruisbestuiving verzorgen. Bloeiende ondergroei wordt vaak in de boomgaard verwijderd, om concurrentie voor bestuiving en nutriƫnten te voorkomen.

Imkers geven aan dat het stuifmeel van paardenbloemen op een vroeger tijdstip op de dag beschikbaar komt dan dat van het fruit. Daarnaast geven imkers aan dat bloeiende ondergroei gedurende het seizoen belangrijk is voor bijen voor een gevarieerd aanbod aan stuifmeel. Voor wilde bijen, die zich over relatief kleine afstanden verplaatsen, geldt dit eveneens. In plaas van concurrentie zou de bloeiende ondergroei dus kunnen zorgen voor facilitatie.  Reden genoeg om hier eens goed naar te kijken.

Bij verschillende appelboomgaarden (Elstar) in Zeeland, Flevoland en Gelderland is in het voorjaar van 2013 bloembezoek en de diversiteit van ondergroei en bestuivende insecten gemeten.
De resultaten suggereren dat meer ondergroei in de boomgaard zorgt voor een grotere diversiteit aan bestuivende insecten. Hierdoor is de bestuiving minder afhankelijk van alleen de honingbij. Zo bezochten Diptera-soorten (Tweevleugeligen) de appelbloesem wanneer de temperatuur te laag was voor honingbijen om te vliegen. Meer bloei in de boomgaard kan dus een stabiliserend effect hebben op de bestuiving. Lees hier een uitgebreid verslag van het onderzoek.