Nieuw onderzoek doet discussie over neonicotinoiden en bijen oplaaien

De Europese Voedselwaren Authoriteit (EFSA) heeft de risico's voor bijen van de drie meest gebruikte neonicotinoide insecticiden onderzocht (clothianidine, thiametoxam en imidacloprid).

De conclusie is dat er inderdaad risico's zijn, maar dat er nog ontzettend weinig van de werking bekend is. Overal in Europa laait nu de discussie op wat er met deze risico's gedaan moet worden. Is de toelating van deze middelen wel correct, of moet het gebruik aan banden gelegd worden?

Staatssecretaris Dijksma is van mening dat het gebruik beperkt moet worden, maar dat dat alleen werkt als dat voor heel Europa aangepakt wordt.

Gewasbescherming met insecticiden kan in de akkerbouw sterk verduurzaamt worden door niet meer preventief te bestrijden, maar op basis van gewasinspecties. Landbouwplagen, met name bladluizen, worden immers ook door natuurlijke vijanden aangepakt. Met bloeiende akkerranden kunnen akkerbouwers de natuurlijke vijanden stimuleren want veel natuurlijke vijanden hebben als volwassen insect nectar en stuifmeel nodig.

Zie www.bloeiendbedrijf.nl voor meer informatie.

Datum: 
donderdag, januari 24, 2013