Nieuwe brochure: Bijdragen van boer tot burger voor een bloeiend platteland

Nieuwe brochure: Bijdragen van boer tot burger voor een bloeiend platteland

Bijenvolken hebben de mens altijd geboeid. Niet alleen vanwege de productie van honing, maar ook door de unieke samenwerking die ze aangaan met elkaar en de verzorging door de imker.
In het verleden werden op vrijwel alle boerenbedrijven bijenvolken gehouden. Honingbijen zijn dan ook nauw verbonden met de eerste ontwikkelingen van de landbouw. De afgelopen twee eeuwen is de landbouw echter steeds verder geïndustrialiseerd. Hierdoor is het platteland minder geschikt voor bijenvolken, net als voor boerenlandvogels, zoogdieren en vlinders.

Sinds 2011 heeft Odin – imkerij het initiatief genomen om bijenvolken te herintroduceren op een aantal BD-bedrijven. Deze casus is gebruikt om te onderzoeken wat de relatie is tussen bij, boer en burger en wat er gebeurt als er bijenvolken weer onderdeel uitmaken van het bedrijfsorganisme.

De brochure is gemaakt ter afsluiting van het Bij, Boer en Burger project. De informatieve afsluiting zal op 26 november 2016 plaatsvinden op Warmonderhof. Wilt u hierbij zijn? Neem dan contact op met b.luske@louisbolk.nl

De brochure kunt u downloaden of bestellen bij het Louis Bolk Instituut

Bijenvolken als onderdeel van het landbouwbedrijf
 

 

Datum: 
dinsdag, november 15, 2016