Studenten gezocht

Voor het veldseizoen van 2014 zijn we op zoek naar 2 (biologie)studenten die hun Master afstudeervak- of stage willen doen over bijen.

Onderwerp 1: Methodologie voor het bepalen van de vitaliteit/fitheid van bijenvolken

Looptijd in overleg tussen januari 2014  en oktober 2014 (in ieder geval 1 veldseizoen).

In de literatuur wordt er vooral gekeken naar factoren die negatieve effecten hebben op de gezondheid van bijenvolken. De focus ligt daarbij op de effecten van insecticiden (neonicotionoiden), de varroamijt, voedselkwaliteit en genetica. Echter, hoe beoordeelt een imker de vitaliteit van zijn volk? In dit onderzoek ga je bijdragen aan een methodiek voor imkers om “bijengezondheid” zelf te kunnen te definiëren en beoordelen. De methodiek moet aansluiten bij Europees onderzoek naar bijenvitaliteit en bij initiatieven om het platteland bij-vriendelijker te maken.

Je onderzoek kan uit volgende elementen bestaan:

 1. Literatuuronderzoek naar bijenvitaliteit/bijenfitheid
  1. Welke definities zijn er?
  2. Welke variabelen worden gemeten in onderzoek naar bijenvitaliteit?
  3. Kunnen bijvoorbeeld boeiende akkerranden bijdragen aan gezondere bijenvolken?
 2. Interviews met imkers en deskundigen
  1. Hoe wordt in Nederland/Europa bijenvitaliteit onderzocht?
  2. Hoe zien imkers bijenvitaliteit en hoe beoordelen ze die?
 3. Praktijkonderdeel: testen van een door jezelf ontwikkelde methodologie en onderzoeksvraag met imkers.

 

Onderwerp 2: Een bij-vriendelijk landbouwbedrijf: hoe ziet dat eruit?

Begeleiding: Louis Bolk Instituut i.s.m. Farming Systems Ecology Group (Wageningen Universiteit)

Looptijd in overleg: tussen januari 2014  en oktober 2014 (in ieder geval 1 veldseizoen)

Er zijn plekken in Nederland waar het wel goed gaat met de Honingbij. Zo lijkt op Tholen de bijensterfte mee te vallen. Hier bevindt zich een aantal bloemzaadtelers die in het open veld en in de kas afhankelijk zijn van bestuiving door bijen. Een tweede voorbeeld zijn de Biologisch Dynamische imkers die hun volken bij Biologische Dynamische landbouwbedrijven hebben staan. Ook op die plekken lijkt de bijensterfte mee te vallen.

Als stagiair ga je aan de slag met de vraag: Wat maakt een agrarisch landschap bij-vriendelijk? Je kunt daarvoor bovenstaande casussen gebruiken of een eigen casus aandragen. Het onderzoek kan bestaan uit literatuuronderzoek, interviews en veldstudies aan bloembezoek en stuifmeel. Bij voorkeur een combinatie daarvan! Als concrete toepassing van je onderzoek kun je werken aan een “toolkit” voor boeren om hun landschap snel te beoordelen op bij-vriendelijkheid en de effecten van maatregelen om die te verbeteren inzichtelijk te maken.

De toolkit kan bijvoorbeeld de volgende elementen bevatten: een drachtplantenkalender, gegevens uit de Landelijke Vegetatie Databank en informatie uit wetenschappelijke literatuur.

Heb je belangstelling, dan kun je contact opnemen met Boki Luske van het Louis Bolk Instituut op telnr. 0343-523 860 of per email: b.luske@louisbolk.nl

Datum: 
woensdag, januari 22, 2014