Veldexcursie bij-vriendelijke erfbeplanting

Bij-vriendelijke erfbepanting voor honingbijen, wilde bijen en hommels

Naast de honingbij zijn er ook vele soorten wilde bijen en hommels die belangrijk zijn voor de bestuiving van onze gewassen. En ook veel wilde bijensoorten hebben het moeilijk. Hoe kunnen we deze belangrijke groep insecten ondersteuning bieden op het platteland? Heeft ook de overige biodiversiteit hier baat bij? Deze vragen zullen onder andere aan bod komen tijdens deze veldexcursie.

Beginnend bij de belangrijke drachtplanten voor de honingbij op Tholen, kijken we daarna verder naar de diversiteit van wilde bijen en hommels. Welke soorten vinden we in Zeeland en wat kunt u doen om deze groep insecten te ondersteunen? Als laatste kijken we nog een stapje breder naar welke landschapselementen op en rond de boerderij belangrijk zijn voor de biodiversiteit. We zijn uitgenodigd bij de Familie van der Zwan waar de erfbeplanting helemaal aangepast is op het stimuleren van de biodiversiteit. Tijdens de rondleiding over het erf zullen mogelijkheden voor op en rond de boerderij worden besproken.

Wanneer:        Dinsdag 5 Augustus 2014 13:30 - 17:00 uur

Programma:

13:30     Welkom bij de bijenstal – Jaap van Popering, imker op Tholen

13:45     Resultaten eerste stuifmeelanalyses, wat zijn de belangrijke drachtplanten voor honingbijen op Tholen? – Boki Luske, LBI

14:15     Vertrek naar locatie 2 (met eigen vervoer)

14:30     Inleiding over de diversiteit van wilde bijen en hommels – Boki Luske, LBI

15:00     Het stimuleren van biodiversiteit op en rond het erf – Lucien Calle, Landschapsbeheer Zeeland

15:30     Rondgang over het erf met uitleg

16:30    Afsluiting met drankje

Wilt u ook komen? Neem dan even contact op met b.luske@louisbolk.nl voor de locaties

Datum: 
dinsdag, augustus 5, 2014