Wetenschappelijke artikelen over bijen en hommels

De afgelopen weken was er veel aandacht voor honingbijen, wilde bijen en hommels in de wetenschappelijke literatuur.

Op 22 februari j.l. publiceerden wetenschappers in Science dat hommels het zwakke elektrische veld van bloemen kunnen waarnemen. Naast kleur en geur gebruiken bloemen deze elektrische lading om insecten te lokken.
Tijdens het vliegen ontwikkelen bijen en hommels een zwakke positieve lading, terwijl bloemen juist negatief geladen zijn. Het stuifmeel kan zo gemakkelijk in de haartjes van het insectenlijf blijven hangen.

Lees hier een uitgebreider artikel over het onderzoek, dat het NRC verscheen.

Dat ook wilde bijen, hommels en andere vliegende insecten een belangrijke rol spelen voor de bestuiving van landbouwgewassen werd op 4 maart j.l. in Science gepubliceerd. Dit uitgebreide internationale onderzoek laat zien dat behoud van natuur op en rond het landbouwbedrijf moet worden gewaarborgd. Want niet alleen de honingbij zorgt voor bestuiving. Bloembezoek door wilde insecten zorgt twee keer zo vaak voor vruchtzetting dan wanneer alleen honingbijen de bloemen bezoeken. Daarnaast blijkt dat de wilde insecten en honingbijen elkaar niet in de weg zitten, maar aanvullen voor de bestuiving.

Lees hier het NRC artikel over dit onderwerp.

Datum: 
maandag, maart 18, 2013